Nemačko tržište automobila u recesiji drugu godinu zaredom

Pandemijska kriza snažno potiskuje automobilsko tržište u Nemačkoj i to se vidi u broju novoregistrovanih automobila, koji je 2021. drastično pao drugu uzastopnu godinu.

Prema novim podacima savezne agencije za motorna vozila (KBA), Nemci su prošle godine 2,62 miliona novih automobila, preko 10 odsto manje nego prethodne.

“U poređenju sa predkriznom 2019. imali smo ukupno milion novih registracija manje,” rekao je predsednik Međunarodnog udruženja proizvođača motornih vozila, Rajnhart Cirpel (Reinard Zirpel).

Pritom, 2020. na ulice je izašlo za petinu manje novih vozila nego godinu ranije, kada ih je bilo oko 3,6 miliona.

Prve godine pandemije prodaju je spotakla je ekonomska kriza, a ove zastoji u proizvodnji zbog teškoća u nabavci čipova.

“Umesto da oporavka, broj novih registracija je nastavio da pada,” rekao je Cirpel. “Klijenti su želeli da daju gas i kupuju automobile, ali proizvođači nisu mogli da zadovolje tražnju.”

Eksplozivan rast prodaje e-automobila donekle je ublažio gubitke. KBA navodi da su potpuno električni automobili u ukupnom broju registrovanih učestvovali sa 356.000, odnosno 13,6 odsto.

Nemci su prošle godine prvi put registrovali 83 odsto više e-automobila nego 2020.

Be the first to comment on "Nemačko tržište automobila u recesiji drugu godinu zaredom"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*